پیشبینی بازار ۲۹ ام مردادماه ۱۴۰۱
باز هم سایه برجام بر روی معاملات بورسی.
روز چهارشنبه نیز در ادامه گمانهزنیهای مثبت در رابطه با توافق برجام ، تالار شیشهای میدانی بود برای یکه تازی صنایع برجامی یعنی خودرویی ها و سپس بانکی ها. اما هرقدر اخبار برجامی برای این دو صنعت خوش یمن بوده است برای پالایشی ها و پتروشیمی ها در جهت عکس عمل کرده است و باعث منفی های پی در پی چند روز اخیر در این دو صنعت به دنبال هراس از افت قیمت نفت بوده است.
تمامی این تقابل ها در بازار روز چهارشنبه منجر به افت ۸ هزار واحدی شاخص کل و رسیدن آن به عدد یک میلیون و ۴۵۰ هزار واحد شد. سهم های کوچک اما به دنبال ادامه تحرکات مثبت این چند روزه خود ، خلاف جهت شاخص کل عمل کرده و هر چند اندک ولی منجر به افزایش ۴۵۴ واحدی شاخص هم وزن و نزدیک شدن این شاخص به مقاومت ۴۰۰ هزار واحدی شدند. همان گونه که پیش از این نیز ملاحظه شد در زمان کاهش شاخص هم وزن و برخورد آن به ناحیه حمایتی ۴۰۰ هزار واحد ، طی یک روز شاهد تغییر روند و سبز شدن این شاخص بودیم اما این حمایت بیش از این ها توان مقابله با روند نزولی بازار را نداشت و به زیر ۴۰۰ هزار واحد سقوط کرد . حال نیز همان اتفاق در جهت عکس در حال رخ دادن است که باید دید مقاومت ۴۰۰ هزار واحدی به سمت بالا شکسته خواهد شد یا خیر.
از تاثیر گذاران مهم در افت شاخص کل نیز می توان از نماد فارس با ۱۳۰۰ واحد تاثیر منفی و نمادهای شبندر ، شپدیس و شپنا هر کدام به طور میانگین با تاثیر ۹۰۰ واحدی منفی نام برد.
ارزش معاملات هم با وجود بازار منفی سقف خود را حفظ کرده و عدد ۳۸۲۱ میلیارد تومان را در معاملات روز های پایانی مرداد ماه از خود به جای گذاشت . این سیگنال امیدوار کنندهای برای ادامه کار در روزهای مثبت بازار سرمایه خواهد بود.
حجم معاملات نیز با ثبت عدد ۱۲ میلیاردی ، در نزدیکی سقف خود باقی ماندن تا همانند ارزش معاملات علامتی باشد در جهت احتمال شروع رونق بازار سرمایه.
برآیند ورود و خروج پول حقیقی اما آمار خوبی از خود به جای نگذاشت و شاهد خروج ۱۷۷ میلیارد تومان نقدینگی از بازار سرمایه به وسیله سهامداران خرد بودیم . لازم به ذکر است در یک ماه گذشته تنها شاهد دو روز معاملاتی با ورود پول حقیقی بودیم.
با بررسی ورود پول حقیقی به صندوق های درآمد ثابت می توان اینگونه استنباط کرد به همان نسبت که پول سهام خارج شد تقریباً با همان نسبت شاهد خریداری واحدهای صندوق با درآمد ثابت از طرف سهامداران خرد بودیم این عدد در روز چهارشنبه ۲۱۸ میلیارد تومان ورود پول را به خود اختصاص داد.
در بازار سکه نیز شاهد همراهی این بازار با اخبار برجامی باشیم به طوری که هر وقت خبرهای مذاکرات و فضای سیاسی مثبت باشد شاهد ادامه روند نزولی در این بازار خواهیم بود.
دلار و بازار ارز نیز در حال تجربه فضای شبیه به بازار ارز می باشد ، به طوری که دلار در بازار آزاد با قیمت ۲۹۷۰۰ و در بازار توافقی در کانال ۲۸۰۰۰ تومان در حال نوسان بود.
قیمت نفت نیز به پایین ترین سطح خود از قبل از جنگ میان روسیه و اوکراین رسیده است که عوامل تاثیر گذار آن را میتوان رکود جهانی و احتمال توافق و تقویت طرف عرضه آن بیان کرد که این خود دلیلی بر روند اصلاحی سهم های پالایشی محور و صنایع پتروشیمی بازار سرمایه می باشد.
و اما از تاثیر برجام بر صنایع بورسی می توان گفت :
در صنعت خودروی اگرچه با شکل گیری برجام شاهد واردات خودرو و رقابت آنها با خودروهای داخلی خواهیم بود اما از طرف دیگر می توان به روند وارداتی قطعات و لوازم یدکی با کیفیت برای خودروها و بهبود کیفیت آن ها و از همه مهمتر کاهش بهای تمام شده و به تبع آن کاهش قیمت نهایی فروش آن امیدوار بود.
تاثیر برجام بر صنعت بانکی نیز دسترسی بانک ها به منابع بلوکه شده و استفاده از این منابع در جهت سود سازی و ارائه تسهیلات جهت واردات کالا می توان اشاره کرد.
در رابطه با پیش بینی بازار روز آتی ، از طرفی با افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو در جهت کنترل تورم و هم پایان روند کاهشی نرخ بهره بین بانکی در ایران بعد از چند هفته و افزایش مجدد این نرخ توسط بانک مرکزی رو به رو هستیم و هم از طرفی با اخبار مثبت برجامی و نمای مثبت قیمت های جهانی کامودیتی ها که بعد از چندین هفته افت ، تثبیت و حتی روند افزایشی به خود گرفته اند که باید دید وزن کدام یک در تقابل بازار و فردا بیشتر خواهد بود اما به طور کلی می توان فضای متعادل مثبتی را برای کلیت بازار سرمایه و رشد صنایع برجامی را برای بازار فردا متصور بود.