بازارگردانی در تعریف عمومی به فعالیتی گفته میشود که بر اساس آن نهاد مالی با کسب مجوز سازمان بورس اوراق بهادار، مظنههای پیشنهادی خرید و فروش خود را با هدف بهبود نقدشوندگی ابزارهای مالی در دو سمت عرضه و تقاضا قرار میدهد. بازار شفاف، کارآ و کارآمد برای تامین نقدینگیهای خود و عمق بخشیدن به بازار، نیاز به این رکن اساسی دارد.
به عبارت دیگر پیادهسازی این سازوکار علاوه بر افزایش نقدشوندگی، کیفیت بازار سرمایه را به طور قابل توجهی توسعه میدهد و هزینههای معاملات و نوسانپذیری را کاهش داده و گردش مالی روزانه اوراق بهادار پذیرفتهشده در بورس را نیز افزایش میدهد.
بازارگردانی سهام در بورس تهران با ابلاغ دستورالعمل مربوط به آن در بورس اوراق بهادار تهران مصوب ۱۳۸۸ آغاز شده است.
ابزار بازارگردانی چیست و چگونه صورت میگیرد؟
این نوع فعالیت اوراق بهادار با ابلاغ دستورالعمل یادشده به دلیل شرایط راکد و نزولی بازار سهام در آن سالها، از سوی سهامداران عمده شرکتها و نهادهای مالی مورد استقبال مناسبی قرار گرفت.
بازارگردان برای انجام فعالیتهای خود در بازار سرمایه به مواردی نیاز دارد که پول و دارایی دو نیاز اصلی به شمار میآید. از سوی دیگر باید شرایطی فراهم باشد تا این افراد به صورت مستقیم به سامانه معاملات دسترسی داشته باشند.
بازارگردان تلاش میکنند سهمهایی را که قبلا خریدهاند با قیمت کمی بالاتری (spread) بفروشند. این قیمت ممکن است در مقایسه با قیمت خرید چندان بالا نباشد اما چون حجم معاملات بازارگردان زیاد است، میتواند سود چشمگیری نصیب شرکت کند.
در سال ۱۳۹۳، سازمان بورس و اوراق بهادار با هدف حمایت از سرمایهگذاران و بهبود نقدشوندگی در چارچوب توسعه فعالیت بازارگردانی اقدام به معرفی صندوقهای اختصاصی کرده است که ماموریت آنها، جمعآوری وجوه از سهامداران عمده و اختصاص آنها به خرید انواع اوراق بهادار تحت قرارداد بازارگردانی است.
شرکت مشاور سرمایهگذاری معیار، مدیر صندوق اختصاصی بازارگردانی معیار است و در حال حاضر بازارگردانی نمادهای بترانس، شجم، حاسا، خکرمان و دمعیار را انجام میدهد.